De kunst van het (ver)bouwen: vier redenen om een professionele bouw- en renovatiecoördinator in te schakelen

23/02/2023 Thomas Verlinden

Een hippe look, energiezuinig leven of een persoonlijke touch, mensen bouwen en verbouwen om verschilende redenen. De snel evoluerende markt en de hoge energieprijzen doen de vraag naar modern wonen verder stijgen. Het kriebelt dan ook om te bouwen of te renoveren, maar dat vergt heel wat technische kennis en specifieke vaardigheden. Wie kwaliteitsvol wil wonen, roept dus best de hulp in van een bouw- en renovatiecoördinator. Deze blog bespreekt vijf redenen om zo'n vakexpert in te schakelen.

1. Bouwtechnische expertise

Ruwbouw, isolatie, elektriciteit, verwarming, sanitair,... om van een woning een thuis te maken, moeten we met al die factoren rekening houden. De cursus Bouw en Renovatie bespreekt al die onderwerpen in detail. Platte daken en hellende daken isoleren, binnen- en buitenmuren stabiliseren, ventilatie en verwarming installeren, en elektriciteit en sanitair plaatsen, je leert het allemaal!
 
De beste bouw- en renovatiecoördinator heeft naast bouwtechnische kennis ook verstand van logistiek. Hun taak bestaat er immers uit om werken in te plannen, uit te voeren en aan te sturen. Daarom leer je in de cursus Bouw en Renovatie alles over het verloop van een (ver)bouwproject: van controle en coördinatie van werfactiviteiten, over samenwerkingsverbanden en verzekeringen tot home-staging en verkoop.

2. Het juiste project

Om een droomwoning te creëren, moet je ergens beginnen. De bouw- en renovatiecoördinator weet precies waar! Zo selecteert die steevast de meest geschikte grond voor bouwprojecten: in de stad of op het platteland, landbouwgebied, natuurgebied of woonreservegebied, de vakexpert kiest de beste locatie voor een nieuwbouw.
 
Ook renovatieprojecten starten best met een geschikt pand. In de opleiding Bouw en Renovatie passeren verschillende panden de revue: grote woningen, "vervallen" panden, beschermd erfgoed, fabrieken, enzovoort. De bouw- en renovatiecoördinator ziet het potentieel van die gebouwen, onderhandelt de aankoop en zorgt zo dat de renovatiewerken vlot van start gaan.

3. De nieuwste ontwikkelingen

Wat is een droomwoning? Het antwoord op die vraag verandert door de jaren heen. De bouw- en renovatiecoördinator moet dan ook op de hoogte zijn van de nieuwste trends. Een voorbeeld van zo'n nieuwe ontwikkeling is woningdelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om samen te wonen in een groot pand, een oud kasteel of boerderij, waar ze alle of enkele ruimtes delen. Die woontrend verlaagt de ecologische voetafdruk én het energieverbruik van de bewoners.
 
Naast de wensen van bewoners evolueren de eisen van de overheid. De cursus Bouw en Renovatie staat bijvoorbeeld stil bij herbestemmingen. We zien immers dat leegstaande panden als oude kazernes, gevangenissen, fabriekshallen en kerken een nieuwe bestemming krijgen als appartement, loft of verzorgingscentrum. Om die reden spreken we vandaag van een "reconversietijdperk".

4. Een netwerk van professionals

Bouwen en verbouwen doe je samen. Ook professionals verzamelen een sterk team om een (ver)bouwproject tot een goed einde te brengen. Zo werkt de bouw- en renovatiecoördinator samen met architecten, aannemers, projectleiders en veiligheidsmanagers. Daarom leer je in de cursus Bouw en Renovatie ook bouwen aan je netwerk!

Bouw een succesvolle carrière uit

Wil jij je omscholen van amateurklusser tot vakexpert? Of wil je je verder onderscheiden op de arbeidsmarkt terwijl je een aanzienlijk klantenbestand uitbouwt? Schrijf je dan in voor de cursus Bouw en Renovatie en verover de woningmarkt!


cpSkillsAndSkills

 • Jij weet hoe je kostenbesparend en energiebewust renoveert
 • Je werkt professioneel samen met makelaars en architecten
 • Je renoveert panden van kelder tot dak
 • Jij coacht klanten bij de bouw of renovatie van een pand


Bouw en Renovatie, aProfession

cpLiPracticalInfo

 • Diploma
 • courseTypeH
 • 3-6 month.plural cpCourseTypeHomeDurationSuffix
 • €419€272.35

cContent

 • Jouw toekomstmogelijkheden als Bouw- en Renovatiecoördinator
 • Tendensen en opportuniteiten in de bouwsector
 • Jouw job: van de aankoop tot de oplevering
 • Bouwtechnische kennis
 • Creatieve en moderne bouw- en renovatiemethodes
 • Oog hebben voor mogelijkheden
 • Starten als zelfstandig Bouw- en Renovatiecoach

blogAvailable


relatedBlogs

Vier manieren om je positie op de arbeidsmarkt te versterken

10 studietips voor onze studenten

Het opleidingsplan: een succesformule voor werkgeverspreviousLabel

Vijf stappen om je eigen zaak te starten

nextLabel

Hoe de Ramadan je helpt je professionele doelen te bereiken

relatedCourses


Bouw en Renovatie

studyCategories


Bouw & Renovatie

blogTags


RenovatiecoördinatorBouwcoördinatorRenoverenBouwenVerbouwenRenovatiemakelaarBouwmakelaarBouwexpertVastgoedsectorRestaurerenRestauratiewerkenBouwmanagerRenovatiemanagerRenovatieBouwOpleidingCursusThuisstudieAfstandsonderwijs

mostRead


Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-